روشهای اجرای بازسازی چیست؟
بازسازی ساختمان باتوجه به قدمت، نوع سازه ، فرسودگی و عوامل دیگر به روش های مختلفی انجام می شود، که با توجه به نیاز ساختمان و نظر متخصص انتخاب می شود.این روش های بازسازی به شرح زیر می باشد.
1) بازسازی آرکنولوژیک یا مرمت علمی
2) بازسازی آرتیستیک یا مرمت هنری
3) بازسازی حفاظتی خانه
4) بازسازی سبکی
5) پاکسازی سبکی
6) بازسازی تکمیلی
در ادامه در مورد هریک بیشتر توضیح میدیم.
1. بازسازی آرکنولوژیک یا مرمت علمی
یکی از روشهای بازسازی ساختمانهای قدیمی، بازسازی آرکئولوژیک است. بازسازی آرکئولوژیک که مرمت علمی هم گفته می شود، یک روش قدیمی برای بازسازی بنا است. در واقع این روش بازسازی بیشتر برای مرمت بناهای تاریخی معروف است ولی کمتر در مورد استفاده اون برای ساختمانهای مسکونی گفته شده.
بازسازی به روش آرکنولوژیک یکی از روشهای علمی است که اجرای اون نیاز به متخصص داره. در این روش ابتدا ساختمان با دقت بررسی میشه تا اقدامات لازم برای بازسازی و تعمیر بنا انجام بشه. در بازسازی آرکنولوژیک در صورت نیاز ممکنه یک یا چندتا از بخشهای زیر با توجه به نظر متخصص اعمال بشه:
1. حفاری کردن پی ساختمان
2. بازسازی نمای ساختمان مثل نو کردن سنگهای نما
3. اجرای سفت کاری که معمولا در بیشتر بازسازیها وجود نداره؛ مثل سفت کاری ترک خوردگیها
4. مقاومسازی ساختمان
5. دوباره سوار کردن المانهای جدا شده
چرا برخی ساختمانها به مرمت علمی نیاز دارند؟
حال این سوال پیش می آید که چرا برخی بناها و به ویژه بناهای قدیمی به مرمت علمی نیاز دارند و چه عواملی باعث ایجاد این نیاز در ساختمانها میشوند.
1) مصالح و ساخت غیر استاندارد
استفاده از مصالح و روشهای ساخت غیراستاندارد در ساختمانهایی که عمر زیادی دارند یکی از عوامل نیاز به این نوع بازسازی می باشد.
2) فرسودگی
افزایش سن ساختمان و تبعات اون مانند فرسودگی، پیری و آسیب به عناصر ساختاری، نیاز به بازسازی آرکئولوژیک رو در ساختمانهای قدیمی ایجاد میکنه.
3) عایق صدا و رطوبت
ممکن است در برخی ساختمانها از عایق صدا و رطوبت استفاده نشده باشد.لذا بخاطر آسایش از سرو صدا و بهینه سازی مصرف انرژی از این روش بازسازی استفاده می شود.
4) گرمایش و سرمایش
سیستم های گرمایش و سرمایش خانههای قدیمی بعد از مدتی دچار مشکل می شود یا اینکه از اول اصلا وجود نداشته لذا این قبیل بناها نیاز به بازسازی علمی دارند.
5) تاسیسات
سیستم های برق و لوله کشی ناکافی یا قدیمی در ساختمان ها، باعث احساس نیاز به بازسازی علمی می شود.
6) پی
پی ساختمان در طول سالیان طولانی ممکن است دچار مشکل شود و نیاز به بازسازی علمی پیدا کند.
7) بازسازی فاجعه
بعضی از ساختمانها بر اثر آتشسوزی یا اتفاقاتی شبیه این، کاملا از بین نمیرن بلکه نیاز به مرمت پیدا میکنن. چنین ساختمانهایی نیاز دارن به روش آرکئولوژیک مرمت شوند.
چرا برای مرمت علمی نیاز به یک متخصص داریم؟
برای بازسازی خانههای قدیمی چالشهای خاصی به وجود میاد. چالشهایی که حل اونها نیاز به دانش، تخصص، مهارت و تجهیزات داره که حتما باید از یک متخصص کمک بگیریم.
استانداردهای مرمت علمی چیست؟
برای انجام مرمت علمی باید یک سری استانداردهایی حتما در نظر بگیریم تا در حین کار با مشکل مواجه نشیم. این موارد عبارتند از:
1) در این روش باید از یک متخصص کمک گرفته شود.
2) اگه میخواین مصالح یا بخشهایی از ساختمان رو حفظ کنین، حتما از قبل این موضوع رو مشخص کنید و تیم اجراکننده رو از اون با خبر کنین.
3) اگه خانه از ارزش تاریخی برخوردار باشه، باید از مصالح و تکنیکهایی استفاده بشه که این ارزش حفظ بشه.
در ساختمانها، مرمت علمی شامل چه مواردی میشه؟
اغلب برای بازسازی ساختمانهای قدیمی از مرمت علمی استفاده میشه. عملیاتهایی که در این روش انجام می شود به شرح زیر می باشد.
1) حفاری پی
اگه پی ساختمان نیاز به حفاری داره، در این روش میشه به کمک متخصص انجام داد.
2) بازسازی نما
اغلب ساختمانهایی که با این روش بازسازی میشن قدیمی هستن، لذا احتمال خرابی نما وجود داره. در این روش میشه نمای ساختمان رو هم بازسازی کرد.
3) سفت کاری
ترمیم ترکها و سوراخهای دیوار از مهمترین بخشهای بازسازی در این روش می باشد.
4) بازسازی داخلی
به عنوان مثال تعمیر کف خانه و جایگزین کردن اون با پارکت و سرامیکهای جدید، یکی دیگه از بخشهای بازسازی علمی است.
5) استحکام
مرمت و مستحکم کردن ستونها و پایههای ساختمان، از عملیاتهای اجرایی در این نوع بازسازی می باشد.
6) زیبایی
عمده علت بازسازی، زیباسازی بنا می باشد.
مرمت علمی از نظر زیست محیطی چگونه است؟
از نظر زیست محیطی ، مرمت از منابع و انرژی کمتری استفاده میکنه. و یک انتخاب اقتصادی است ، به شرطی که خانه دارای پایه قوی باشد و فقط به حداقل تعمیرات نیاز داشته باشه. مرمت تلاش میکند تا میراث شما رو حفظ کند و ساختمان رو به حالت اولیه یا وضعیت بهبودیافته برگرداند.
2. بازسازی آرتیستیک یا مرمت هنری
در این روش غالبا سلیقه و نظر فرد مرمت کننده اجرا می شود. مرمت کننده با توجه به دانش و تجربهای که دارد، تصمیم میگیرد چه بخشهایی رو به بنا اضافه یا کم کند و یا کدوم قسمتها رو ترمیم کند. معمولا زمانی از این نوع مرمت استفاده می شود که دیگر امید زیادی به عمر طولانی سازه وجود ندارد.
تاریخچه بازسازی آرتیستیک
شروع این نوع بازسازی به دوره رنسانس برمیگردد. در آن زمان، دست بردن در بنا و کم و زیاد کردن بخشهایی از ساختمان هنگام بازسازی، به صورتی که باعث زیبایی بنا شود، رواج داشت. به طوری که اکثر بناهای تاریخی در فرانسه در این دوره، با استفاده از این روش بازسازی شدند. معماران در دوره رنسانس باور داشتن که بناهای قدیمی، نقصهایی دارند که باید رفع گردد و چیزی که به همه اینها ارجعیت داشت، زیبایی بود و با تکیه بر همین دو اصل بیشتر بازسازیها رو انجام میدادند.
اصول بازسازی آرتیستیک چیست؟
اگه قصد انجام بازسازی آرتیستیک رو دارید، بایده به دو اصل مهم مربوط به این نوع بازسازی که به شرح زیر می باشد عمل کنید:
1. سلیقه مرمتکار
برعکس بازسازی آرکئولوژیک که در آن ساختار کلی ساختمان حفظ میشد، در بازسازی آرتیستیک دست مرمتکار کاملا باز است، و می تواند هر بخشی که نیاز به تعمیر دارد را تعمیر کند، بخشهایی که باید تخریب شوند را خراب ، و اگه نیاز باشد جایی به خانه اضافه گردد، اضافه کند.
2. اجرا توسط متخصص
یکی از اصول خیلی مهم بازسازی به روش آرتیستیک، اجرای اون توسط یک فرد متخصص و به ویژه هنرمند است.
رنگآمیزی در بازسازی آرتیستیک چگونه است؟
رنگ آمیزی در بازسازی آرتیستیک امر مهمی است. زیرا در خانههای قدیمی، بیشتر از مصالحی مانند گچ و طرح هایی مانند آینهکاریها، طاقچهها و یا منبت کاریهایی استفاده شده که شاید بخوایم آنها را حفظ کنیم. بنابراین برای این کار باید حواسمان باشد تا بدون آسیب زدن به بافت، رنگ قبلی رو از بین ببریم. سپس با یک رنگ ملایم و روشن تلاش کنیم تا تمام فضا رو یکدست کنیم.